Analys
En grundlig analys av platsens förutsättningar inledde förstudien med hjälp av stadsplanerare, landskapsarkitekter, byggnadsantikvarie, specialist på centrumutveckling, ljusdesigner och modellbyggare. Bland annat studerades stadsrummets användning, kulturhistoria, orienterbarhet, rörelsemönster/flöden, bebyggelsekaraktärer, grönska, upplevelsevärden, tillgänglighet, lokalklimat, trafik och parkering.
Kunskapsbyggande och förankring genom medborgardialog
Till grund för studien genomfördes medborgardialoger bestående av öppna aktiviteter såsom områdesvandringar, kunskapsseminarium med rundabordssamtal och webbenkät (Warm In the Winter). För att nå specifika grupper gjordes riktade insatser med företagare i Djursholms torg, seniorer, förskolor och ungdomar. Nyréns fick ansvaret för att tillsammans med kommunen planera, leda och genomföra aktiviteterna.
Efter de öppna och riktade dialogaktiviteterna följde fortsatt arbete med en designdialog, där en mindre referensgrupp med inbjudna intressenter fick arbeta vidare med utformningen i workshops.
”Att involvera medborgare och företagare tidigt i en öppen och transparent process var ett konstruktivt sätt att arbeta. Framför allt byggdes ett förtroende för den fortsatta processen mellan medborgarna och kommunen, vilket är en viktig grund för den fortsatta processen”.
Djursholms historia och framväxt
En kulturhistorisk utredning togs fram som ett kunskapsunderlag för alla aktörer som är involverade i områdets utvecklingsprocess. Utredningsområdet kring Djursholms torg har en intressant historia med Djursholms slott, Elsa Beskows koppling till Djursholm, Sveriges första villastad som förort och arkitektoniska ideal som speglar strömningar under 1890–1930-tal samt även efterkrigstidens centrumbebyggelse.
Den rika kulturhistorien inspirerade till konkreta gestaltningsidéer. Element från den kulturhistoriska utredningen lyftes i förslaget till gestaltning av Samsöparken där lekmiljöer med utformning hämtad från Elsa Beskows litterära värld och återskapande av en näckrosdamm är exempel.
Gestaltningsförslag för bebyggelse, gata, park och torg
Med resultat från platsanalysen, medborgardialogerna och den kulturhistorisk utredningen inleddes designprocessen med att hitta en vision för Djursholms framtida centrumgata. Gestaltningsprinciper och gestaltningsförslag för en ny park, bebyggelse, torg och en upprustad centrumgata togs fram. Volymstudier gjordes för att pröva skala, höjd, exploateringsnivå och utformning av den nya bebyggelsen. Olika scenarion prövades i en fysisk modell och en förprojektering gjordes för att säkerställa förslagets genomförbarhet.
Visualiseringar av förslaget
Se förstudien i sin helhet här och rapporten över dialogen här.