Nyréns kontorslokal

Om en flytt, om att återbruka och bygga om för att hushålla med resurser. Här berättar ett par Nyrénare om processen och grundidéerna kring flytten och hyresgästanpassningen av kontoret på Magnus Ladulåsgatan 63 på Södermalm.

  • Ort

    • Stockholm, Magnus Ladulåsgatan 63
  • Beställare

    Nyréns Arkitektkontor
  • Ursprungsarkitekt

    Haqvin Carlheim-Gyllensköld (Kooperativa förbundets arkitektkontor)
  • Fastighetsägare

    Atrium Ljungberg
  • Ombyggnad 2004

    Wingårdhs
  • Hyresgästanpassning 2020

    Nyréns i samarbete med Gatun Arkitekter
  • Fotografer

    Thomas Zaar och Nyréns
  • Kontaktperson

    Maja Ivarsson

Om fastigheten

Efter nära 20 år i Barnängshuset på Nackagatan och innan dess dryga 30 år på Ferkens gränd i Gamla stan, flyttade hösten 2020 Nyréns Arkitektkontor in på Magnus Ladulåsgatan 63 på Södermalm. Nyréns kontor är på närmre 1 000 kvm och ligger på entréplanet, där verksamheten annonserar sig genom lokalens stora skyltfönster längs med gatan.

Den djupröda tegelbyggnaden i sex våningar signalerar sparsmakat fyrtiotal genom sina rena linjer, stora fönster samt tjocka, bärande tegelväggar. Industribyggnaden stod färdig 1942 och inrymde då Kembells skofabrik som då övertagits av Kooperativa förbundet.

Huset ritades av Haqvin Carlheim-Gyllensköld som då var anställd vid KF’s arkitektkontor och har enkla, rationella våningsplan, högt i tak och funktionella mått.

ML63 april 2023. Foto Fanny Sundberg
Studie över lokalisering av nytt kontor. Magnus Ladulåsgatan 63
ML63 april 2023. Foto Fanny Sundberg

Ulrika Bergström f.d. VD/CEO, arkitekt SAR/MSA

Om urval- och fastighetsprocessen

Läget, läget, läget. Vi lade stor vikt vid valet av adress: Vad passar våra medarbetare bäst? Hur vill vi resa hållbart till och från jobbet, till våra kunder och till våra projekt? Cykel, gångvägar och bra kommunikationer var avgörande. Hur gör vi att våra kunder lockas att förlägga möten hos oss? Vi tillät oss önsketänka och drömma fritt. Ett viktigt mål var, och är, att kontoret bildar ”en kreativ hub” som lockar till samverkan, samskapande och möten över gränser.

Vår lokal ska göra oss attraktiva som arkitektkontor och locka till oss rätt och riktigt bra medarbetare. Identiteten och känslan ska stämma med det Nyrénska. Lokalen får gärna ha skyltfönster och kontakt med stadens liv och rörelse. Gärna grönska, torg, terrass? Lätt att slinka in till ett möte eller bara en kopp kaffe. Enkelhet. Smidighet. Inbjudande. Välkomnande. Flexibilitet över tid. En arbetsplats som speglar vår värdegrund, vår syn på kvalitet och dessutom på olika sätt beskriver kontorets 75-åriga (grundat 1948) företagshistoria.

På kontoret bildade vi en kärntrupp kring flytten, där vi i ledningsgruppen ingick. Vi gjorde hela sökprocessen själva, och jämförde till slut ett tiotal objekt. Vi var noga med vem vi skulle skriva ett långt avtal med. Förhandlingen klarade vi fint, med lite stöd av jurist. Vi landade mitt på Södermalm. Bara ett stenkast från Medborgarhuset, ett projekt som kontoret arbetat med i nästan ett decennium och som invigdes i samband med att vi 2020 flyttade in i grannkvarteret!

Planritning ML63
Foto Thomas Zaar
Nyréns Arkitektkontor på Magnus Ladulåsgatan 63 i Stockholm

Sofia Kanje arkitekt SAR/MSA

Om lokalens utmaningar och potential

När vi i ett tidigt skede i processen tittade på flera alternativa lokaler gjorde vi vårt första besök på Magnus Ladulåsgatan. Här var då lågt i tak, murrigt och mörkt med ett dominerande golv i röd plast. Kontorslokalen påverkades också starkt av utsikten mot de färgstarka postmoderna bostadsarkitekturen i grannfastigheterna  i korallröd och ljusblått, på Södra station, något vi också behövde förhålla oss till. Så visst fanns det utmaningar, men vi såg även stor potential i lokalens grundförutsättningar. En omedelbar kvalitet var pelarraderna, den fina repetitiva fönstersättningen och det stora öppna entrérummet med skyltfönster över hörn ut mot Magnus Ladulåsgatan.

När vi väl bestämt oss för att flytta hit började vi direkt fundera på ljuset. Hur vi skulle leda in ljuset till den mörkare kärnan? Det befintliga nersänkta undertaket lyftes upp ovanför fönsterna. I mitten av lokalen tog vi bort undertaket helt, på så sätt blev pelarna och hela den vackra rumshöjden synlig. När vi skapade nya rum i rummet, la vi dem mellan de befintliga pelarraderna så att ljuset kunde flöda in. Inget rum skulle bli utan dagsljus.

I det stora mittenrummet, biblioteket, valde vi att måla taket i en varm gul kulör. I de inre rummen, ett antal små mötesrum, bröt vi den gula kulören med en mörkt terrakottaröd. Vi valde att byta ut det murriga golvet mot ett ljust, vitpigmenterat trägolv i ask i hela kontorslokalen. I entrérummet gjordes ett grafitgrått slipat betonggolv.

De flesta möblerna är i ljusa träslag med inslag av svart. De kommer till stor del från vår egen möbelbank, en mängd märkesmöbler och armaturer som följt med från våra tidigare kontor, de bär på en viktig historia och symboliserar den tid då Nyréns var det ”hetaste kontoret i Sverige”. Här finns stolar av Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Ray och Charles Eames, armaturer av Louis Paulsen, men även ett flertal möbler som kontoret själva ritat.

Sofia Kanje

Arkitekt SAR/MSA

Telefon
08-698 43 54

E-postadress
sofia.kanje@nyrens.se

Modellverkstad hos Nyréns Arkitektkontor på Magnus Ladulåsgatan 63 i Stockholm
Modellverkstad och snickeri

Ninna Kapadia modellbyggare
Mårten Ubbe
modellbyggare

Om modellverkstaden

Nyréns har sedan 2001 en egen modellverkstad med två anställda modellbyggare. Här byggs modeller till våra egna projekt men vi bygger också en hel del modeller till externa beställare. På Magnus Ladulåsgatan placerades modellverkstaden i mitten av kontoret, med glaspartier ut mot kontorsdelen, vilket ger närhet och bjuder in till kreativa möten. Modellverkstaden är en viktig del i varumärket Nyréns, vi har ofta uppskattade studiebesök för arkitektstudenter och kollegor från andra kontor.

I och med flytten fick vi möjlighet att förbättra logistiken i verkstadens utrymmen, som nu består av tre sammanlänkade, ljusa rum som är lätta att anpassa efter våra aktuella modellprojekt. Vi arbetar i många olika material, trä, kartong, frigolit med mera. I snickerirummet finns det träbearbetningsmaskiner och verktyg. Laserskärare, frigolitskärare och 3D-printer finns i ett rum och i det tredje rummet byggs sen modellerna ihop till färdig produkt. Här finns möjlighet för alla medarbetare att komma in och bygga modell och få hjälp med material- och modellkunskap.

Mårten Ubbe

Modellbyggare

Telefon
08-698 43 03

E-postadress
marten.ubbe@nyrens.se

Nyréns på Magnus Ladulåsgatan 63
Nyréns Arkitektkontor på Magnus Ladulåsgatan 63 i Stockholm

Malin Axelsson Sjödahl arkitekt SIR/MSA

Om den enskilda arbetsplatsen och öppet landskap

Tanken med skrivarbetsplatsernas placering är att eftersträva likvärdiga arbetsplatser utifrån goda ljusförhållanden och balanserade bordskluster. Arbetsplatsen är också planerad för att skapa förutsättningar för att man enkelt ska kunna byta bord i lokalen.

Att våra arbetsplatsmöbler från vår lokal på Nackagatan skulle flytta med oss kändes självklart, de var specialritade och av god kvalitet. Men för att passa den nya lokalens förutsättningar krävdes anpassningar av både våra ritbord och förvaring. Vi kontaktade tidigt Ragnars, som hade tillverkat Nackagatans möbelbestånd, för att gemensamt resonera om möjligheter och begränsningar att justera mått och bygga om.

Det ledde till att vi kortade våra ritbord, som ursprungligen var 2 000 x 1 000 mm, till 1 400 x 1 000 mm, på så sätt blev måtten skräddarsydda för Magnus Ladulåsgatan. För att underlätta rotation i lokalen fanns en bärande idé om vi inte längre skulle ha personlig förvaring i hurtsar under skrivborden. Vi valde istället att placera personlig förvaring i låga skåp som placerades ut mot gångstråken, två hyllplan per person. Förvaringen har byggts om, stålstativen förlängts och lackerats om, en sektion med öppna hyllor har adderats till det ursprungliga skåpet för att få rätt mått.

Vi sitter idag i olika kompetensgrupper – inredningsarkitekter, arkitekter, landskapsarkitekter och kulturmiljö. De flesta av oss har fasta, personliga arbetsplatser, medan ett antal skrivbord delas av flera personer. Ekonomistaben har fasta arbetsplatser med anledning av arbetets art. För att skapa bästa möjliga ljusförhållanden åt alla medarbetare är arbetsborden placerade max 4 och 4.

Vi tog fram utredande underlag för undertak närmast fasad för att åstadkomma maximal rumshöjd. Gångstråkets lägre takhöjd är en installationszon som ligger kvar enligt original. Allmänbelysningens takarmatur över kontorsborden har inslag av den guldgula varma kulör som knyter an till hela lokalens guldgula tema.

Malin Axelsson Sjödahl

Arkitekt SIR/MSA

Telefon
08-698 43 91

E-postadress
malin.sjodahl@nyrens.se

Rikare grannskap presentation i Galleriet februari 2023. Magnus Ladulåsgatan 63

Carin Lembre f.d. kontors- och kommunikationschef

Om de gemensamma ytorna

Galleriet, som också är vår entré, ligger i gatuplan med Magnus Ladulåsgatan strax utanför. Här möts man av två stora skyltfönster som ger en överblick av vad som sker på insidan men också god utblick och närhet till gatulivet. I Galleriet bröt vi avsiktligt mot kontorets i övrigt ombonade känsla och använde oss här av lite hårdare material för att få en tydlig koppling med gatan. Här finns också mycket växtlighet i form av klätterväxter i spaljéer och en grönskande växtvägg.

Galleriet används både för personalmöten, föreläsningar och fest och är utrustat med en stor monitor, kamera och högtalare. Det är också här vi äter lunch och fikar. På vår stora modellvägg visar vi upp modeller som tillverkats av våra modellbyggare. Två långa svarta soffor, som ursprungligen tillverkades för ett av våra tidigare kontor, har byggts om och passar nu väl in i Galleriets möblering.

Ett par trappsteg upp från Galleriet ligger biblioteket, eller Guldrummet som det kallas. Här passerar alla kollegor många gånger dagligen. Från Guldrummet har vi närhet till våra mötesrum, till modellverkstan, köket, entrén och kapprummet. Här finns ett stort ”touchdown-bord” med plats för sex personer. Konsulter, besökare och vi själva kan välja att sitta här för längre eller kortare arbetspass. Det stora touchdown-bordet är den enda nytillverkade möbeln som vi införskaffat. Alla övriga möbler är återbrukade eller ombyggda.

Nyréns på Magnus Ladulåsgatan 63 Thomas Zaar
Nyréns på Magnus Ladulåsgatan 63 Thomas Zaar

Nicolas Philip Ljusdesigner MSc

Om kontorets belysning

När det gäller ljuset i lokalen fick vi möjlighet att påverka både principer och val av armaturer för allmänljuset. Tillsammans med A-sidan lyckades vi höja upp undertaken så mycket det gick, och i biblioteket ”guldrummet” blev det synliga installationer. Vi tog fram underlag till el-konsulten med förslag till val av armaturer och deras placering. Linjära armaturer valdes i den långa kontorsavdelningen ovan bordgrupperingarna, där ljuskällan är indragen för bättre visuell komfort. Längs hela korridoren utefter arbetsplatserna går ventilationsrör som gör taket lägre, här fällde vi in en skena med spotlight i plåtundertaket. I galleriet, biblioteket och materialbibliotek använde vi pendlade spotlights på skena. Mötesrummen har infällda wallwasher samt pendlar ovanför borden.

Den så kallad ”miljöbelysning” som vi själva som hyresgäster ansvarar för blev till stor del ett återbruk av armaturerna som vi tog med oss från kontoret på Nackagatan. Star från Örsjö i konferensrummet och i biblioteket, småpendlar från Louis Poulsen i galleriet och i de små mötesrummen. Även ett par specialritade träarmaturer från Carl Nyréns era hänger nu här på Magnus Ladulåsgatan. Ett fint sätt att påminna oss om kontorets långa historia av att även formge möbler och armaturer i våra inredningsuppdrag, något som vi gör än idag.