Många svenska bostadsområden från 1950- till 1970-talet är planerade med bilen i fokus, vilket har resulterat i överdimensionerade trafik- och parkeringsytor. Nästan halva Sveriges bostadsbestånd härstammar från denna period och präglas av höga parkeringstal och god framkomlighet för bil som en självklar utgångspunkt. Alternativ till egen bil, såsom bilpooler, och lånecyklar saknas ofta, liksom trygg och lättillgänglig cykelparkering. Samtidigt är många parkeringsanläggningar slitna och nedgångna, med problem kopplade till otrygghet och kriminalitet. Många boende undviker därför att använda garagen, vilket gör att bostadsbolag och fastighetsägare tvekar att satsa på upprustning eller nya mobilitetslösningar.
Projektet Levande mobilitetshus lyfter fram den stora potential som finns i dagens garage, parkeringshus och parkeringsdäck. Genom att ta tillvara befintliga konstruktioner och teknisk infrastruktur kan mobilitetshus anpassas med lösningar som bilpooler, säkra cykelparkeringar och leveranstjänster, tillgängliga för hela området. Detta är en fristående fortsättning på vårt tidigare forskningsprojekt Rikare grannskap, som man kan läsa om här.
Det uppskattas att det finns cirka 4 000 parkeringsanläggningar i Sverige, en resurs som skulle kunna spela en viktig roll i omställningen till hållbara transportlösningar. Projektets syfte är att öka kunskapen om hur utformningen av dessa anläggningar kan påverka trygghet och trivsel samt säkerställa att olika målgrupper, känner sig trygga och inspirerade att använda nya mobilitetslösningar.
Projektet har tagit fram generella gestaltningskoncept och rekommendationer för ombyggnad, baserade på forskning om mobilitet, trygghet, ljusdesign och människors beteenden och upplevelser. Det bygger på platsanalyser och erfarenheter från fallstudier i två parkeringsanläggningar i Tensta, Stockholm, och Gränby, Uppsala tillsammans med Familjebostäder respektive Rikshem. Genom dialog med boende, fastighetsägare och förvaltare har platsspecifik kunskap samlats in för att identifiera utmaningar och möjligheter.
Gestaltningsprinciperna finns samlade i en guide som du kan ladda ner här och hela forskningsrapporten finns här.