Konstnärliga, Göteborgs universitet

Den Konstnärliga fakultetens utbildningar på Högskolan för scen och musik (HSM) och Högskolan för design och konsthantverk (HDK Valand) i Göteborg kommer inom ett par år samlas i en gemensam byggnad centralt i staden. Sedan 2019 ansvarar Nyréns inredningsarkitekter som programarkitekter för samlokaliseringen av HSM och HDK Valand med program och byggnadsorganisation i både nya och befintliga lokaler. Målet är att Konstnärliga ska bli en samlande och kreativ mötesplats centralt i Göteborg, i nya byggnader som binds ihop med befintliga. Vi projekterar inredning och utrustning till nästan alla de 500 unika rum som nu ritas upp i detalj i det pågående bygghandlingsskedet i både ny- och ombyggnaden.

Om inredningen i Konstnärliga

Gestaltningen för den lösa inredningen utgår från visionen om Konstnärliga som ett kraftcentrum för konstnärligt växande och utbyte mellan konstarter. Konstnärligas nya byggnad blir komplex och kommer att bestå av tre olika byggnadskroppar och utgöra en del av Campus Näckrosen. Olika konstformer kommer att samsas under ett gemensamt tak. Konstnärliga kommer att bland annat att innehålla konsertsalar, teatrar, gallerier, verkstäder, inspelningsstudios, danssalar och rum för studenternas eget konstnärliga arbete. Hit kommer allmänheten för att uppleva studenternas produktion, utställningar och föreställningar.

Målet med projektet är att skapa en välkomnande och inspirerande inredning för studenter, forskare och alla anställda. Inredningen ska svara för de olika behoven som uppstår under ett läsår på Konstnärliga fakulteten. Det ska vara lättanvända miljöer som understödjer synergier mellan verksamhetens olika ämnesområden.

Bärande principer för den lösa inredningen har tagits fram i samarbete med fakultetens gestaltningsutskott. Principerna utgår från Lokalprogrammet och speglar olika funktionskrav i relation till gestaltningsnivå för de olika miljöerna. Utifrån dessa principer har vi arbetat fram gestaltningskoncept med utgångspunkt i projektmålen.

En viktig aspekt i arbetet har varit att bidra till ett minskat klimatavtryck och att skapa en inkluderande miljö. Att återanvända befintliga möbler och inredning i så stor utsträckning som möjligt har varit en självklarhet. Vi har utvecklat ett koncept med många nyanser och överlappningar, där årsring kommer kunna läggas till årsring då konceptet utgör en ram som tillåter en bredd av kulörer och material.

En bärande gestaltningsidé är att visa på tradition och hantverk genom nytänkande design. Återbruk är ett sätt att förvalta Konstnärliga fakultetens värdegrund på detaljnivå.

Med detta menar vi bland annat att designkoncept behöver vara flexibla. Ett koncept måste tåla att inkludera andra lösningar. Ett designkoncept ska innehålla en tydlig strategi och förhållningsätt som kan fungera även efter verksamheter flyttat in.

Med små tillägg kan befintliga möbler kompletteras för att ge dem en bättre funktion och längre livslängd.

Om sittmodulerna

Vi har i vår specialritade sittmodul i samråd med gestaltningsutskottet tagit med oss att arbeta vidare med cirkuläritet. Vi har inspirerats av mattor från olika tidsepoker och regioner och försökt att återskapa de rumsliga kvaliteter som en matta ger. Historiskt relaterar mattan som inredningsdetalj till människans behov av hem och tillhörighet. En matta i ett rum skapar en zon som tillför en mjukare kvalitet, en zon som möjliggör att man kan stanna upp , dröja sig kvar och sätta sig ner. Konstnärligas Incentive-miljöer löper som ett pärlband genom byggnaderna och där kan konceptet bidra till zoner av olika karaktär men i en gemensam gestaltning, där paus och möten möjliggörs.

Konceptets brokighet tas tillvara och formas utifrån materialets textur. De generöst rundade formerna ger stadga utan att forcera den vävda eller knutna mattans struktur vilket ger möjlighet att använda olika typer av mattor. Färgskalan beskriver vi som nyansrik inom ett färgspann utan att styra utseende och typ för mycket. Kravspecifikationen avseende kvaliteten ska öppna upp för vad som finns att tillgå på andrahandsmarknaden i dagsläget.


Kort om Konstnärliga

Den Konstnärliga fakultetens utbildningar på Högskolan för scen och musik (HSM) och Högskolan för design och konsthantverk (HDK Valand) i Göteborg kommer inom ett par år samlas i en gemensam byggnad centralt i staden. Projektet Nya Konst (numera Konstnärliga) ingår i den utvecklingsplan för hela universitetsområdet som Göteborgs universitet och Akademiska Hus tog fram 2017. Det är en långsiktig vision för att skapa en stark och kreativ mötesplats för akademi och samhälle, strategiskt placerad mellan kollektivtrafiknoden Korsvägen och Götaplatsen, nära några av stadens stora kulturinstitutioner.

Konstnärliga kommer rymma utbildningar i musik, film, foto, teater, dans, opera, litterär gestaltning, fri konst, design och konsthantverk. Efter ett längre utredningsarbete kring lämplig lokaliseringen föll valet på en om- och tillbyggnad av Artisten. Arkitektkontoret Tham Videgård vann uppdraget om de två nya byggnader som kommer att länkas ihop med Artisten som renoveras och delvis byggs om inuti. Sedan 2019 ansvarar Nyréns inredningsarkitekter som programarkitekter för samlokaliseringen av HSM och HDK Valand med program och byggnadsorganisation i både nya och befintliga lokaler.

”En viktig del i vårt arbete är att hitta synergier mellan verksamheterna och skapa lösningar för möten mellan de olika utbildningarna. Men det finns även önskemål om att de konstnärliga utbildningarnas ska ta större plats, synas tydligare och verka i staden. Att Artisten, som är en del av projektet, är ritat av Carl Nyrén och våra tidigare kollegor på Nyréns i början på 1990-talet gör det extra spännande när vi nu får möjlighet att vara med och vidareutveckla högskolans nya lokaler. De ikoniska postmoderna interiörerna har högt bevarandevärde och det känns fantastiskt att det går att bevara de kvalitéer som dessa miljöer har och ändå modernisera funktionerna och öka flexibiliteten.”

Carola Magnusson Boman Arkitekt, uppdragsansvarig

”Vid renoveringen av Artisten prioriterar vi att i stor utsträckning återbruka befintlig inredning. Vi försöker behålla de rum och funktioner i befintliga delar som fungerar bra. Det vill säga inte renovera i onödan, samtidigt som vi uppdaterar för framtida behov och justerar de delar vars verksamhet fungerar mindre bra. I husets lärosalar byter vi endast ut de fasta stolarnas klädsel om de är slitna. Ny och gammal klädsel kommer blandas. Varierande nyanser och textur i samma färgskala som den ursprungliga kommer binda samman stolsgradängen till en levande mosaik som kommer förändras över tid.”

Ernesto Garcia Inredningsarkitekt, handläggare